“Vet trots op de lopers van m’n cluppie AV de Sprinter. Vanaf het begin van de lockdown hebben ze getraind voor deze trainingsmarathon. De cijfers: 14 marathonlopers (5 debutanten) en 4 halvemarathonlopers. 1 DNF. 9 PR’s, 1 officieus clubrecord (Niels 2:54), 1 zeer waarschijnlijke NK podiumplaats vrouwen 55+ (Petra, 3:11). 6 ronden, 2 verzorgingsposten, 4 vrijwilligers, 1 wegomleiding. 1 hele fijne, sociale, fanatieke groep lopers!”Aldus trainer Albert Pieter Venema.

Voor de deelnemers die voor de volle 42,195 kilometers gingen, lag er een mooie medaille te wachten.

Voor alle uitslagen details: uitslagen.nl  En om alle toppers in actie te zien ga je naar foto map 2021.

Eén van de deelnemers, Dick Metselaar, heeft zijn voorbereiding en beleving van deze marathon vastgelegd in het onderstaande verslag. Hopelijk een inspiratie voor hardlopers die nog nooit een marathon hebben ervaren.

“Op 11 april gingen we dan eindelijk los. We liepen met 14 man de marathon, die de trainer had uitgezet.

Dat ging natuurlijk niet zo maar. Er gingen wel 14 weken intensieve voorbereiding aan vooraf. We begonnen op 5 januari met de eerste training. Er lag een heel mooi trainingsschema in het verschiet Inclusief een aantal heel mooie trails.
We hebben een trail gelopen in de Weerribben, het Doldersummerveld, in Havelte, en ook nog in de Zwarte Dennen zelf. 2 ervan waren meer dan 30 kilometer. Voor de variatie is zo’n lange duurloop in het bos echt wel een aanrader. Na 733 trainingskilometers moest ik er klaar voor zijn. Heel veel van deze kilometers samen gelopen met Sandor en Robert.

Op 11 april startte ik om 8.00 uur met Robert. We wilden vooral lekker lopen en hadden een schema van 6 minuten per kilometer. Het was voor Robert zijn eerste marathon en voor mij de tweede. Ik had in 2019 de marathon van Rotterdam gelopen. Daar had ik geen beste herinnering aan. Het parcours betrof een korte ronde van ruim 5 kilometer en 5 grotere rondes van ruim 7 kilometer en was volledig verhard, onderweg waren er zelfs 2 drinkposten. Dank aan Liesbeth, Harold en Dick.

Nu was dus het doel uitlopen. En dat ging eigenlijk best prima, het viel ons gewoon lastig om 6 minuten de kilometer te lopen. In de training ging het prima maar nu liepen we steeds “te hard”. De twee weken taperen hadden dus duidelijk effect. Het ging lekker. Aan het eind van de voorlaatste ronde begonnen de benen toch behoorlijk te protesteren. Was het dan toch het glooiende parcours of gewoon logisch na 35 kilometer?
Robert ging lekker en ik zei tegen hem ga maar, die aardige man zei dat hij dat lullig vond na 36 kilometer samen maar ik zei gaan, ik kom er wel. Dat laatste viel nog niet echt mee. Die laatste kilometers lijken steeds langer te worden! Maar je gaat door en uiteindelijk kom je over de streep. In 4.13.11, 10 minuten sneller dan in Rotterdam. Blij mee. Nu maar eens zien of het onder de 4 uur kan.

Speciale dank aan de trainer Albert Pieter voor alle tijd die hij in dit inspirerende trainingsschema heeft gestoken. Zoals een medeloper het mooi verwoorde: “mooi om te zien hoe de trainer steeds nieuwe uitdagingen bedenkt om ons loopvirus tijdens de lockdown levend te houden!”