Sprinters lopen marathon

Op 16 april jl. voltooiden 16 leden van AV de Sprinter hun marathon.

Na ruim vier maanden intensieve training met een uitgekiend trainingsschema van trainer Albert Pieter Venema, voldoende rust, gezamenlijke lange duurlopen (28-34 km), geen alcohol, gezond eten en mentale ondersteuning van trainingsmaatjes gingen ze zondag van start. Het was een mooie dag voor de marathon; droog, niet te warm en matige wind.

In Enschede liep Marten Bolt zijn veertigste marathon. Helaas kreeg hij na 30 km flink last vankramp in zn kuiten, maar hij kon toch nog mooi finishen in 3.36 als 7e man bij de 60+ers. 

 

Natascha Kruid liep haar derde marathon. Ze vond het een waar feest om in Enschede te lopen. Een mooie route, minder massaal als in Rotterdam. Onderweg was het flink afzien en doorzetten, maar met de finishboog in zicht kon ze nog een mooie eindsprint trekken. Een dik p.r. Zij verbeterde haar tijd met bijna 15 minuten en finishte supertrots in 3.46. Natascha droeg haar marathon op aan Sjoerd Koelmans. Sjoerd is op 9 april gestorven na een ziektebed. Naast lid en vrijwilliger bij AV de Sprinter kent Natascha zijn familie ook persoonlijk. Een mooi eerbetoon.

Chantal Groeneveld liep haar tweede marathon. Ze heeft heerlijk gelopen en genoot van de goede organisatie en de mooie omgeving. Haar gezin moedigde haar op verschillende plaatsen aan, wat haar enorm steun gaf om door te zetten. Vanaf 36 km kreeg Chantal steun van een pacer die haar motiveerde door te blijven rennen. En zo passeerde Chantal de finish in 4.37.

Maar liefst 13 lopers reisden zondagochtend vroeg af naar Rotterdam. Allemaal laaiend enthousiast over het sfeertje, het samen-beleven en de digitale steun van de clubgenoten die in Meppel de race via de app konden volgen.

Erwin Haandrikman ( 3.51) Tevreden. De laatste 6 weken nauwelijks kunnen trainen vanwege een liesblessure. Toch maar gestart en geen slecht resultaat op zijn derde marathon.

Rogier Kattenberg (3.54) heeft genoten. Hij liep zijn eerste marathon en het was voor hem een rollercoaster van emoties; spanning, enthousiasme, plezier, flink afzien, het geweldige moment van finishen en maandag nog steeds in een euforische roes. Hij is vast van plan meerdere marathons te lopen en zijn tijd te verbeteren, wat er zeker in zit bij deze ambitieuze loper.

Pieter Jan Overzet 4.14 Mooie tijd, ook genoten van de geweldige marathon! En na afloop het heerlijke finish gevoel.

Dick Metselaar (4.19) liep zijn vierde en laatste marathon. Na 24 km werd het al zwaar; wetende dat je nog minstens 2 uur moet lopen en dat je eigenlijk al veel gegeven hebt. Toch volhouden en met tranen van ontlading over de finish. Fijn dat het erop zit. Geweldig om dit met een grote groep Sprinters mee te mogen maken.

Dick Duiker niet gefinisht door een vervelende blessure, maar kon wel zijn vrouw vergezellen bij haar finish.

Erik Maes 3.19. Tevreden. Loopt zeer veel ultralopen, waardoor deze 42.195 meter hem niet teveel waren.

Steven van der Niet (3.31) Tevreden. Had als doel 3.30, dat net niet gelukt is. Maar dit mocht de pret niet lukken. Hij heeft genoten van de sfeer en is vast van plan zijn volgende marathon onder de 3.30 uur te lopen.

Mark Schuring (3.41) erg genoten van het enthousiaste sfeertje in Rotterdam en dankzij clubmaat Jackny een p.r. kunnen lopen.

Jackny van Dieren (3.40) niet optimaal kunnen voorbereiden vanwege een enkelletsel in oktober’22 én opnieuw zes weken geleden. Het verbaasde Jackny dat hij alsnog heerlijk heeft kunnen lopen en op wilskracht een mooie eindtijd eruit wist te persen.

Sandor Houweling (3.46). Sandor ging in 2019 ook al van start in Rotterdam, maar kreeg toen last van de maag en van de warmte (25 graden). Nu pakte hij zijn revanche. Een goede serieuze voorbereiding, waarbij alles tot op het moment van de start klopte. Met als beloning een mooie finishtijd van 3.46!

Gerard Hogeterp (3.50) heeft genoten van het heerlijke loopweer, de fantastische sfeer langs de route en een stimulans om dit samen met een grote groep Sprinters te volbrengen.

Milco Winters 3.20, Chantal Winters 4.22

Bewondering voor Milco en Chantal Winters, een echtpaar met twee jonge dochters, waarbij het hen gelukt is goed de vele trainingen te combineren met het drukke werk- en gezinsleven. Chantal had vorig jaar haar trainingen voor haar allereerste marathon moeten afbreken vanwege covid-klachten en ditmaal raakte zij net twee weken vooraan de marathon geblesseerd. Door intensieve fysiotherapie en doorzettingsvermogen kon Chantal toch finishen en haar felbegeerde marathon-medaille omhangen. Prima finishtijd van 4.22 die zij zeker nog eens gaat verbeteren.

Milco had zijn intensieve trainingen zeer goed doorstaan en hij was gebrand op een scherpe verbetering van zijn pr (vorig jaar in Enschede 3.13). Wat een domper toen het hem er één dag van te voren bij het laatste loslooprondje in zijn kuit schoot, zodat hij strompelend aanklopte bij de fysiotherapeut. Massage, tape, aanpassing schoenzool en hopen op het beste…En gelukt; pas na 32 km kreeg hij zondag pas echt last van zijn kuit en wist toch de finish in 3.20 te bereiken. Een volgende keer gaat hij zeker zijn pr verbeteren.

Erik Dambrink liep maandag 17 april in Boston de marathon. Hij finishte in 3.07

Boston is een zware marathon met pittige heuvels. De “heart brake hill” is berucht. Het was koud, regenachtig en winderig. Natuurlijk zette Erik alles op alles om te finishen in een mooie tijd. En dat lukte!

Erik heeft een website waar hij onder andere het verslag van Boston op heeft geplaatst. Ook zijn hier zijn andere hardloop activiteiten te volgen:
www.dambrinkjes.nl/hardlopen

Milco’s eigen verhaal:
Marathon weekend:

Het begon met een domper, op zaterdag stond nog een kort los-looprondje gepland, maar na 4 km schoot het in me kuit, lopen was niet meer mogelijk. Van alles spookte door me hoofd, was dit het einde van de marathon? Dat kan toch niet?

Hierna contact gezocht met Petra, onze fysiotherapeut, gelukkig kon ze tijd voor me vrij maken en ik lag iets voor 12 uur op de behandelbank. Ze kon het losmaken en intapen, verder moest ik rustig aan doen. Zoals gezegd heb ik de hele dag weinig meer gedaan behalve s’avonds een klein rondje lopen, dit ging nog niet van harte.

Marathon dag:
S ‘ochtends voelde de kuit al beter, lopen ging weer, hierdoor besloten om mee te gaan naar Rotterdam. In Rotterdam aangekomen direct het startnummer opgehaald, al met al z’n 2km lopen, daarna geprobeerd om een klein stukje te joggen, dit lukte! Dus besloten om te starten.

De start:
Het startschot klonk, adrenalinepijl ging omhoog en ik ben rustig begonnen te lopen, dit lukte bijzonder goed, lopen ging vrij makkelijk waardoor ik het tempo vrij snel kon opvoeren. Ik kreeg de pacer 3:10 in het vizier en ben hierna toe gelopen. Dit tempo kon ik goed volgen tot km 30-32 waarna ik mijn kuit ineens weer wat voelde, hierdoor besloten om de laatste 10km rustig door te gaan waardoor ik met een nog steeds mooie tijd van 3 uur 20min over de finishlijn kwam.

Al met al een zeer goed resultaat omdat ik het een dag eigenlijk al opgegeven had.

Chantals eigen verhaal:
Na vorig jaar niet aan de start van mijn 1e marathon te kunnen staan vanwege de naweeën van COVID, dit jaar een nieuwe poging.

Precies rond hetzelfde moment in de voorbereiding kreeg ik een spierblessure. Ik zag de bui al hangen.. Maar na intensieve fysio kon ik dan toch eindelijk aan de start staan van mijn 1e marathon! Het doel: de finish en optimaal genieten. 15km heerlijk gelopen. Daarna kwam de spier opzetten. Tot 30km kunnen uitstellen maar toen was het gedaan. Toch al wandelend, dribbelend en strompelend de finish weten te bereiken. Ondanks dat er onder andere omstandigheden een snellere tijd dan 4.22 mogelijk was, ontzettend trots op deze prestatie. Wat een gave ervaring. En wat een enthousiast publiek. Ze schreeuwen je letterlijk naar de finish, wat een kick!

Foto’s: Groepsfoto Meppeler Courant 21-04-2023 / Wilbert Bijzitter. Overige foto’s van de leden zelf.
Tekst: Petra Hasper, Milco Winters, Chantal Winters en Linda Schipper.